Renovatie 380kV-stations TenneT

Een groot deel van het hoogspanningsnetwerk in Nederland is gebouwd in de jaren ’60 en ’70.  Omdat de technische levensduur daarmee op z’n einde loopt, heeft TenneT nu te maken met een grote vervangingsgolf van installaties. Een aantal jaar geleden is TenneT daarom gestart met het programma RenSec, wat staat voor Renovatie Secundaire installaties. Samen met Dynniq voert Soltegro de renovatie van vier 380 kV-stations uit.

Over TenneT

TenneT is een toonaangevende Europese netbeheerder die zich inzet voor een veilige en betrouwbare elektriciteitsvoorziening, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Daarbij stimuleert het de energietransitie met als doel een duurzame, betrouwbare en betaalbare energietoekomst. TenneT bezit en beheert 25.000 kilometer aan hoogspanningskabels in Nederland en Duitsland. Met een leveringszekerheid van 99,99963% is TenneT een van de beste netbeheerders ter wereld.

Verantwoordelijk voor engineering

Op de stations moeten de komende jaren nagenoeg alle besturingssystemen en de daarbij behorende beveiligingen worden gerenoveerd. Uitdaging: deze vervangingsoperatie vindt plaats terwijl het station in bedrijf moet blijven. De integratie van de oude en nieuwe systemen en de ombouwmethodiek zijn hierbij dan ook van groot belang om ongeplande uitval tegen te gaan. Soltegro is in dit project volledig verantwoordelijk voor alle engineeringswerkzaamheden.

De integratie van de systemen en de ombouwmethodiek zijn van groot belang om ongeplande uitval tegen te gaan.

Om de duurzame snelweg optimaal virtueel te kunnen testen, hebben we in opdracht van De Groene Boog een digitale tweeling ontwikkeld van het gehele tracé en de tunnel. De BIM-modellen en ontwerpdocumentatie vormden het uitgangspunt voor het maken van deze virtuele wereld. We hebben ons Digitale Tweeling Platform ingezet om vroegtijdig virtueel testen mogelijk te maken. Dit geeft al vroeg in het project inzicht in de aantoonbare correcte werking van het systeem en verkleint risico’s in de planning voor openstelling en faalkosten achteraf.

In de voorlopig ontwerpfase (VO) is de digitale tweeling ingezet om de EMVI-plannen te verifiëren en te testen. In de detailontwerpfase (DO) is het virtuele gedrag in de digitale tweeling verder uitgewerkt. Ook is er een koppeling gemaakt met het werkelijke besturingssysteem van de tunnel. Vanaf dat moment werd de werking van werkelijke besturingssysteem van de tunnel virtueel getest door de digitale tweeling.

Verrassingen voorkomen

Ook zijn er werkzaamheden nodig die uitgevoerd moeten worden aan de installaties. Dit zijn de systemen die daadwerkelijk zorgdragen voor het transport van elektrische energie. Voor het ontwerp werken we met modellen, die we construeren aan de hand van de bestaande installaties. Met behulp van deze modellen engineeren we de wijzigingen en is er een gewaarborgd raakvlak tussen nieuwe en oude installaties. Verrassingen tijdens de uitvoering worden zo voorkomen en ook de ombouwtijd kan worden verkort.

Verrassingen tijdens de uitvoering worden voorkomen en de ombouwtijd kan worden verkort.

Projectinformatie

ProjectRenovatie 380kV-stations
WerkzaamhedenEngineeringswerkzaamheden
OpdrachtgeverDynniq | TenneT
Looptijddecember 2017 – november 2018

Rem commodi laudantium eum internos fuga et voluptates velit et voluptas assumenda et consequatur dolorem eum vitae rerum sit deserunt architecto. Quo obcaecati illum et doloribus veniam vel repellendus illum ut dolorum soluta 33 architecto obcaecati qui dolor dolores. Non autem voluptas qui ducimus dolores sit eaque enim. Qui natus quod sed earum repellat aut consectetur porro.

Rem commodi laudantium eum internos fuga et voluptates velit et voluptas assumenda et consequatur dolorem eum vitae rerum sit deserunt architecto. Quo obcaecati illum et doloribus veniam vel repellendus illum ut dolorum soluta 33 architecto obcaecati qui dolor dolores. Non autem voluptas qui ducimus dolores sit eaque enim. Qui natus quod sed earum repellat aut consectetur porro.

Hoe kunnen we je helpen?

Heb je interesse in een samenwerking met Soltegro? Neem contact met ons op en we gaan graag met je in gesprek.