Bay Replacement Program Teststation Kelpen 150kV

In Nederland staan ruim 140 hoogspanningsstations op de agenda om vervangen te worden. De vervanging en opwaardering van deze 110- en 150kV stations in een beperkte tijd is een enorme uitdaging. TenneT ontwikkelt hiervoor in samenwerking met marktpartijen een gestandaardiseerd en modulair stationsconcept, dat de nieuwe hoogspanningsstations klaar moet maken voor de toekomst.

Over TenneT

TenneT is een toonaangevende Europese netbeheerder die zich inzet voor een veilige en betrouwbare elektriciteitsvoorziening, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Daarbij stimuleert het de energietransitie met als doel een duurzame, betrouwbare en betaalbare energietoekomst. TenneT bezit en beheert 25.000 kilometer aan hoogspanningskabels in Nederland en Duitsland. Met een leveringszekerheid van 99,99963% is TenneT een van de beste netbeheerders ter wereld.

Bay Replacement Program

Het doel van TenneT met het Bay Replacement Program is om uiteindelijk snelheid te kunnen maken in de vervangingsoperatie. Het uitgangspunt is dat het volledige hoogspanningsstation tijdens de vervanging wordt overgenomen door een tijdelijke situatie. De ontwikkeling van het nieuwe stationsconcept en de uitvoering in het veld verlopen gefaseerd. Na de Proof of Concept-fase werden samen met zes aannemers nog eens twaalf stations vervangen met de verbeterde versie van het eerste concept. Na de Testfase volgt de standaard, waarmee vanaf 2026 in relatief korte tijd ruim 140 stations worden vervangen; de Grootschalige uitrol.

Proof of Concept stations

Een van de samenwerkingspartners van TenneT tijdens het Bay Replacement Program is Croonwolter&dros, waar Soltegro het Proof of Concept voor ontwikkeld heeft voor de PoC-stations Hengelo Weideweg 110kV en Nederweert 150kV. Voor beide AIS-stations (Air Insulated Switchgear) heeft Soltegro tijdens de PoC-fase invulling gegeven aan de engineering van de Primaire en Secundaire installatie.

Door het gestandaardiseerde en modulaire stationsconcept in proeftuinen neer te zetten, is veel geleerd.

De ontwikkeling tijdens de PoC krijgt een vervolg in de fase, waarbij de Teststations worden omgebouwd. Tijdens deze fase wordt voor ieder teststation dat binnen het raamcontract valt, het ontwerp van Soltegro voor de Primaire en Secundaire installatie uit de PoC-fase als basis gebruikt. Een van de teststations is Kelpen 150kV, dat door samenwerkingspartner Volker Energy Solutions zal worden omgebouwd. Samen met Volker Energy Solutions maakt Soltegro voor station Kelpen 150kV het stationsontwerp. Daarbij verzorgt Soltegro onder andere de engineering voor het stationspecifiek maken van het basisontwerp vanuit de PoC-fase voor de Primaire en Secundaire installatie. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de doorontwikkeling van de BRP-standaard.

Belangrijke aspecten voor het stationsontwerp zijn optimale veiligheid voor mensen die op de stations werken en modulair bouwen om veel snelheid te kunnen maken tijdens de vervangingsoperatie. Daarom worden de hoogspanningsvelden opgebouwd met SKIDS (standaarden) die in een assemblagehal worden samengesteld en kant en klaar worden afgeleverd op het hoogspanningsstation. Hier hoeven ze alleen nog elektrisch aangesloten te worden. De grote uitdaging is om het station tijdens de ombouw ook in de tijdelijke situatie operationeel te houden wat een vloeiende samenwerking vereist tussen alle betrokken partijen. Geen onderaanneming dus, maar partnership!

Kennis delen met de marktpartijen staat voor Soltegro centraal binnen de samenwerking.

Vaste partner, vast team

Kennis delen met de markpartijen staat voor Soltegro centraal binnen de samenwerking. Omdat wij aan de basis hebben gestaan van de ontwikkeling van de BRP-standaarden, kunnen we een goede basis creëren, waarop zij verder kunnen bouwen. TenneT heeft haar voorkeur uitgesproken voor het tijdens de PoC-fase ontwikkelde concept van Croonwolter&dros. Dit vormt nu ook de basis voor de vervolgfase, waarbij de teststations worden omgebouwd. Tijdens de engineering van teststation Kelpen 150kV werken we intensief samen met Volker Energy Solutions. Het is prettig om met een vaste partner en het liefst ook in een vast team aan dergelijke projecten te werken.

Projectinformatie

Project Bay Replacement Program Teststation Kelpen 150kV
Werkzaamheden Engineering Primaire, Secundaire, Tertiaire en Telecominstallatie
Opdrachtgever Volker Energy Solutions | TenneT
Looptijd 2023 – 2024

Rem commodi laudantium eum internos fuga et voluptates velit et voluptas assumenda et consequatur dolorem eum vitae rerum sit deserunt architecto. Quo obcaecati illum et doloribus veniam vel repellendus illum ut dolorum soluta 33 architecto obcaecati qui dolor dolores. Non autem voluptas qui ducimus dolores sit eaque enim. Qui natus quod sed earum repellat aut consectetur porro.

Rem commodi laudantium eum internos fuga et voluptates velit et voluptas assumenda et consequatur dolorem eum vitae rerum sit deserunt architecto. Quo obcaecati illum et doloribus veniam vel repellendus illum ut dolorum soluta 33 architecto obcaecati qui dolor dolores. Non autem voluptas qui ducimus dolores sit eaque enim. Qui natus quod sed earum repellat aut consectetur porro.

Hoe kunnen we je helpen?

Heb je interesse in een samenwerking met Soltegro? Neem contact met ons op en we gaan graag met je in gesprek.