Scroll Top

Waardevolle inzichten op Klimaatexpeditie in de Zwitserse Alpen

TBI team Klimaatexpeditie

Begin oktober vertrokken collega’s Franc & Rob naar de Zwitserse bergen met een Klimaatexpeditie, een reis die ze hadden gewonnen tijdens de TBI Innovatieprijs van vorig jaar.

Expeditieleider Jasper Folmer neemt mensen op meerdaagse leiderschapsprogramma’s mee naar kwetsbare natuur in binnen- en buitenland. “Van dichtbij zien wat het effect is van klimaatdestabilisatie op een gletsjer en het (toekomstige) leven van de lokale bevolking maakt bij iedereen grote indruk” aldus Jasper. Het helpt ‘leiders’ en teams extra stappen te zetten voor een gezondere aarde.

De deelnemers wandelen pittige trails, slapen in berghutten, tenten, koken op het vuur en krijgen inzichten. Ze staan stil bij waarom je welke keuzes maakt. Durf je jezelf te zijn? Waar loop je tegenaan? Het gaat over loslaten, ruimte creëren, over leiderschap én een gezondere aarde.

Voor Franc & Rob is het de eerste keer dat ze meedoen aan zo’n expeditie.

Franc: “Ik ben vaak met van alles bezig in mijn hoofd. Wat moet er vandaag nog allemaal gebeuren, hoe zit het met morgen, het weekend? Mijn to do lijst is altijd (te) lang. Dat geeft me best wat onrust. Tijdens deze reis heb ik gemerkt dat ik pas écht over maatschappelijke problemen en mijn rol daarin kan nadenken als ik alle triggers uitschakel.

Door me af te zonderen en echt alles los te laten, merkte ik dat er ruimte vrijkwam. Jasper gaf vaak voor elke stiltewandeling een aantal vragen mee om over na te denken. Ik merkte dat ik afdwaalde in gedachten. Dat voelde goed, en in dat moment van rust vond ik antwoorden. Ik realiseer me dat ik dat vaker moet doen. Juist als leider. Waar sta je voor, waar maak je je hard voor. Regelmatig reflectie, een moment om na te denken is cruciaal. Daarmee bereik je waarschijnlijk meer mee dan alleen maar door te jakkeren en de to-do lijst af te vinken. Ik hoor het mensen om me heen ook wel vaker zeggen dat ze soms met hun benen op tafel even afstand nemen van de dagelijkse werkzaamheden.  Ik merkte dat ik er in de praktijk gewoon niet aan toe kom. Deze expeditie is voor mij wel het omslagpunt. Als bedrijf zet je een visie/doel neer om elke dag na te kunnen gaan of je een stapje dichterbij bij je doel bent gekomen. Om bij te dragen aan de klimaatverandering, energietransitie en duurzaamheid vraagstukken moet je ook voor jezelf een doel neerzetten, privé en zakelijk. Ik ben klein begonnen maar ik merk dat ik langzaam anders ga denken. Een opvallende waarneming is dat ik geïrriteerd raak als mensen er lacherig over doen en zeggen dat we er toch niks meer aan kunnen doen of het geen zin heeft. Verandering moet van ons allemaal komen en als we het gedachten goed kunnen verspreiden, zoals Jasper dit doet middels deze mooie expeditie, dan kan er nog een hoop gewonnen worden.

President John F. Kennedy zei in 1961 “we choose to go to the moon. This nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the Moon and retuning him safely to the earth”. De hele natie is hierin gaan geloven waardoor investeringen en innovatieve experimenten in gang zijn gezet. Op gebied van klimaatverandering, energietransitie en duurzaamheid zijn we aan het experimenteren en aan het innoveren, we moeten er alleen nog in gaan geloven. Deze trip heeft mijn doen inzien dat niks doen geen optie is, alle beetjes helpen, en ik geloof niet dat we er niks meer aan kunnen doen. Als we instaat zijn om mensen naar de maan en straks naar mars te krijgen dan kunnen we ook klimaatverandering, energietransitie en duurzaamheid vraagstukken aan.

Het is belangrijk om bewuster de momenten te pakken die nodig zijn. Dit wordt nog een leuke uitdaging, maar het helpt om het nu zo uit te spreken. Dan kunnen meerdere mensen mij hierop aanspreken.”

Rob: “Door terug te gaan naar de rust in jezelf en tijdens het wandelen rustig na te denken voelde ik dat ik echt veel energie krijg van het nadenken over en het implementeren van nieuwe ontwikkelingen. Er zijn uitdagingen in projecten, het antwoord is nog niet klip en klaar maar hoe kunnen we samen werken om beter te presteren? Dit komt vaak in het gedrang door het ‘moeten’ produceren binnen de gestelde kaders van een project. Het is daarom belangrijk om ook af en toe tijd te nemen om te kijken waar de huidige manier van werken beter kan om sneller tot kwalitatief betere resultaten te komen.

We kunnen niet meer ontkennen dat we zelf ook stappen moeten zetten. Zowel zakelijk als privé. Hebben we dit product nu nodig, wat is de impact om dit te kopen? Kan ik kijken naar een technische trade-off met duurzaamheid als parameter? Kunnen we het project energie-neutraal houden? De eerste stap begint bij het naar elkaar toe uit te spreken dat dit ook een belangrijk onderdeel is van het project. Ik ga persoonlijk meer ruimte pakken voor het volgen en uitwerken van nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied die de nodige verbetering en versnelling kunnen brengen. De structuur en routine ga ik uitvogelen, maar deze expeditie heeft me veel inzicht gegeven en heeft mij doen inzien dat ik die stap nu ga zetten.”

 

Zowel Franc als Rob zijn teruggekomen als leiders met een missie: het klimaat betrekken in hun leiderschap. Beiden willen zowel zakelijk als privé kleine stappen zetten door vaker de vraag te stellen en hoe wij kunnen bijdragen aan duurzaamheid, energietransitie of klimaatverandering.