Je collega’s zijn ook maar mensen

In de tweede sessie van de training van Balanced teams stonden twee dingen centraal:

  • De terugkoppeling van je gedragsstijl in verschillende situaties;
  • Een kickboks clinic (Yeah).

Zoals mijn collega Esther al in haar blog had beschreven, werden in de vorige sessie op drie verschillende manieren in diverse situaties onze profielen vastgelegd. In deze vervolgsessie kregen we de terugkoppeling hiervan. Het was grappig en leerzaam om te zien dat je verschil in gedrag laat zien in verschillende situaties. Niet alleen ik, maar gelukkig ook de rest van mijn collega’s grin.

Maar om eerlijk te zijn trok mij de kickboks clinic meer aan. Waarom? Geen idee, maar laten we het er maar op houden dat dit komt omdat ik een man ben. In een uurtje tijd kregen we les van een professionele kickboks trainer. We mochten ons in - min of meer - behouden vorm uitleven op onze collega’s. Zij waren uiteraard voorzien van nette bescherming in de vorm van kussens. Gelukkig maar, want het is wel de bedoeling dat iedereen er zonder blessures van afkomt. En alles wat je uitdeelde kon je terugverwachten op het moment dat jij het kussen vasthield.

Wat opviel en het leuke was tijdens de clinic is dat het niet uit maakte of je directeur, adviseur of een ondersteunende rol hebt, iedereen is gelijk.

Na deze intensieve clinic - welke toch stiekem wel een hoop energie kost – aten we gezamenlijk een broodje buiten op het terras van de sportschool, lekker in de zon. Iedereen was voldaan en moe van de training. De gesprekken gingen niet meer over het werk maar over hele andere dingen. Het werk stond op dat moment niet centraal, iets wat normaal op een gewone doordeweekse dag wel vaak het geval is.

Het bekijken en analyseren van elkaars profiel, samen een sportactiviteit uitvoeren of gezamenlijk uitrusten en eten in de buitenlucht. Het lijkt zo simpel, maar het is een waardevolle manier om je collega’s op andere manier en in een andere setting te leren kennen in plaats van altijd maar in een werkomgeving. Voor mij is dat de grootste winst van allemaal, want we blijven uiteindelijk allemaal mensen en we zijn niet alleen maar collega’s.

Deel dit blogitem

Over Jan Middelhuis

Consultant bij Soltegro

Jan werkt als consultant bij Soltegro, waarbij hij verantwoordelijk is voor het realiseren van een gewenst ontwerp en aanspreekpunt en sparringpartner is voor de klant. In zijn vrije tijd voetbalt hij graag met zijn vrienden, speelt hij gitaar, staat op de schaatsbaan of rolt hij met de skeelers over de weg.