Een praktisch voorbeeld hoe Augmented Reality (AR) arbeidsprocessen verbetert

Augmented Reality, afgekort AR, is op dit moment een van dé laatste trends op het gebied van innovatieve toepassingen. Iedereen heeft er wel iets over gehoord. Maar wat is het? En hoe kan iets, dat vaak slechts als gimmick gebruikt wordt en een hoog fun gehalte heeft, wel degelijk bijdragen aan arbeidsprocessen? Dit artikel geeft een praktische inkijk in het laatste Soltegro-project waar het hoofdbestanddeel AR voor unieke meerwaarde zorgt! 

Wat is Augmented Reality (AR)? 
Augmented Reality is letterlijk vertaald: toegevoegde realiteit. Er worden met deze techniek dus grafische elementen geplaatst worden óver het beeld van de camera van een toestel. De camera filmt dus de werkelijke omgeving (realiteit) met daarover 'computer gemaakte objecten' die de applicatie plaatst (toevoeging). Omdat de camera een belangrijk onderdeel is, leent deze techniek zich met name goed voor mobiele telefoons, tablets en zogenaamde AR-brillen. Een leuk bekend voorbeeld is het spel Pokémon GO waar fictieve wezens (grafische elementen) op de stoep lopen, wanneer iemand door de applicatie op zijn of haar telefoon kijkt (camerabeeld)(figuur 1). Nu bevindt de toepassing van dit voorbeeld zich met name in het amusementsdomein, maar meerdere succesvolle projecten tonen aan dat het ook een oplossing kan zijn voor bedrijfsuitdagingen. 
 

Figuur 1: Screenshot van Pokémon GO waar de gebruiker middels AR fictieve wezens vangt. 
 
Waarom is Soltegro hierin geïnteresseerd? 
Houd AR even in het achterhoofd, want tenslotte is AR slechts een techniek. Het is zo nuttig als de toepassing. Graag wil ik eerst even toelichten waarom wij als Soltegro hier zoveel interesse in hebben. Een uitdaging, of beter gezegd een kans, waar Soltegro zich op richt, is datamanagement. Door Soltegro’s achtergrond als automatiserings- én ingenieursbureau betreffende complexe systemen hebben wij ervaring met het werken met en verwerken van veel data. Deze data wordt vaak opgeslagen en/of bijgehouden in complexe computersystemen. Vervolgens vergt het specialistische kennis om deze data te interpreteren. Het filteren van deze data, zodat het gebruikt kan worden bij arbeidsprocessen, is ook een hele opgave. Maar wat als deze data gemakkelijk en overzichtelijk toegankelijk is voor alle werknemers op alle werkniveaus, zowel op kantoor als op locatie? Want dit is waar we naar toe willen! 
 
Ambitieus. Voor wie zou dit interessant zijn? 
Terug naar de werkelijkheid. Om onze visie vorm te geven hebben wij gekeken naar hoe dit zou kunnen werken voor een industrie waar wij als Soltegro goede zakelijke contacten en jarenlange professionele (technische) ervaring mee hebben. In het hoogspanningsnetbeheer is digitalisering en innovatie een alledaags onderwerp. Samen hebben wij gekeken naar wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dit heeft geresulteerd in de AugmentedEnergy applicatie; een professionele on-site data-management tool die AR-functionaliteit toepast om alle werknemers maximaal inzicht te geven in data rond een hoogspanningsstation. Het verder beschreven succesvolle project kan als een interessante casus dienen, maar de toegepaste techniek is uiteraard op verschillende industrieën toepasbaar. Dit is iets wat we als Soltegro graag verkennen, misschien wel met u! 
 
Ok, maar hoe werkt het dan precies? 
Zoals gesteld, hebben werknemers van een hoogspanningsstation te maken met veel data die in de werkelijkheid niet direct zichtbaar is. Zo is het niet zichtbaar of een elektriciteitskabel onder dodelijke spanning staat of geaard is, wanneer je eronder staat. Dit kan middels AR duidelijk weergeven worden in een applicatie zodat alle werknemers die toegang hebben tot een tablet te allen tijde de status van alle elektriciteitskabels kunnen inzien. Ook gelden er op een hoogspanningsstation regels omtrent waar een werknemer wel of niet mag komen, zeker wanneer deze bijvoorbeeld op een hoogwerker werkt. Wanneer er werkzaamheden aan een elektriciteitskabel nodig zijn, wordt er (heel simpel gezegd) een veilige zone gecalculeerd en doorgevoerd, zodat zowel het te repareren onderdeel, alsmede de weg ernaartoe, spanningsloos is. Dit is precies werk dat vakkundig uitgevoerd wordt en na de briefing weet de monteur wat en hoe hij te werk moet gaan. Maar Met de AugmentedEnergy applicatie kan de monteur visueel duidelijk inzien wat de veilige zones zijn tijdens de uitvoering en krijgt een alarmsignaal als hij bij het verkeerde veld staat. Daarnaast kan de opzichter altijd zien waar zijn monteurs zich bevinden. Ook hij krijgt een melding wanneer een monteur zich buiten een veilige zone bevindt. Allemaal bijzonder handige toepassingen die de veiligheid van werknemers bevorderen wat een zeer wenselijke zaak is! Maar naast het veiligheidsaspect kan iedereen, van asset manager tot monteur, ook bijvoorbeeld direct alle gegevens inzien van alle aanwezige constructieonderdelen. Iets dat voorheen opgezocht diende te worden in stapels naslagwerken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van handige toepassingen van de AugmentedEnergy applicatie. Uiteraard is de werking van de applicatie pas echt krachtig als de functionaliteit voor iedereen toegankelijk is. Daarom is er veel aandacht besteed aan gebruiksvriendelijke menu’s en laagdrempelige bediening. Want iedereen moet ermee overweg kunnen, niet enkel techneuten. 
 
Laat maar eens zien dan! 
Bovenstaande verhaal klinkt mooi, maar natuurlijk tonen we graag wat we nu gemaakt hebben. Want zoals met vele innovatie producten wordt pas echt duidelijk hoe het werkt en wat het kan betekenen voor een bedrijf als de meerwaarde inzichtelijk gemaakt wordt. Bekijk de onderstaande screenshots met toelichting (figuur 2-4), voor een kleine inkijk in de AugmentedEnergy applicatie. Indien gewenst geven we graag een demo of gaan we het gesprek aan wat AR of data-management tools voor uw bedrijf kunnen betekenen. 
 


Figuur 2: Over de camera van de tablet worden 3D objecten geplaatst overeenkomend met de werkelijkheid. De positiebepaling wordt middels GPS gerealiseerd.  
 

 


Figuur 3: Naast een Augmented Reality-modus is er ook een overzichtmodus van het terrein. Het blauwe geselecteerde volume toont aan waar de gebruiker wel of niet mag komen. Deze veiligheidsvolumes zijn gemakkelijk aan en uit te zetten via het menu. De gele driehoek rechtsonder geeft aan wat de maximale veilige hoogte op deze plaats is. 
 
 
Figuur 4: Door naar de Assetcode Tap-modus te gaan heeft de gebruiker toegang tot de assetcodes en constructiespecificaties per onderdeel. Deze gegevens zijn dus heel eenvoudig op te vragen! 

 

Deel dit blogitem

Over Stefan Vink

3D Technical Developer bij Soltegro

Stefan werkt als 3D Technical Developer waar hij 3D toepassingen inzet in het bereiken van innovatieve simulatie- en visualisatie-applicaties. In zijn vrije tijd speelt Stefan graag computer games of speelt gitaar.