Door dynamisch gedrag te visualiseren in een virtuele wereld kan je eerder valideren en verifiëren

Het experimenteren met nieuwe technieken resulteert af en toe in een uitvinding. Door kritisch naar je product of dienst te kijken en de eisen die eraan gesteld worden, kun je stappen maken om ze te verbeteren. Het innovatieteam van Soltegro is dit gelukt en mag zich nu uitvinder noemen van “Method and device for visualising a state change of the state machine in an electronic system”. Wow, wat een mond vol maar het is inmiddels een gepatenteerde uitvinding die het mogelijk maakt om het gedrag van een gemoduleerd ontwerp te visualiseren in een gaming engine of andere 3D visualisatie programma’s. 

Het innovatieteam van Soltegro is al in 2014 gestart met het toepassen van Virtual Reality technieken bij het uitvoeren van haar activiteiten zoals ontwerpen, verificatie (testen) en validatie. In onze projecten worden hoge eisen gesteld aan beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Een belangrijk doel hierbij is hoge faalkosten te vermijden. Ofwel “First-Time-Right”. In deze (veelal infrastructurele) projecten heeft het ontwerptraject al een doorlooptijd van 2 jaar of meer. Daarna moet het ontwerp nog gerealiseerd en getest worden. Pas daarna kan worden ervaren of het systeem ook foutloos doet wat ervan verwacht wordt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen een virtuele wereld ervaren als echt. Ook virtuele karakters behandelen we tijdens interacties niet anders dan mensen, omdat we nu eenmaal geen vergelijksmateriaal hebben hoe hier anders mee om te gaan. Met deze inzichten is het innovatieteam aan de slag gegaan. Soltegro ontwerpt modelgebaseerd en de link om dit model te koppelen aan een virtuele wereld was daarom al snel gelegd. De vraag was alleen wát gaat dit ons nu opleveren? Vanuit de “first-time-right” gedachte was ook dit een logische stap. Het ontwerp wordt in de conventionele aanpak pas echt gevalideerd/geverifieerd tijdens het testen van de systemen/objecten na voltooiing van de realisatie. Naar ons idee dus te laat in het traject. Repartiekosten stijgen namelijk exponentieel naarmate je later in het ontwerp- en realisatietraject komt. Door het dynamisch gedrag – wat vastgelegd is in het ontwerp – te visualiseren in een representatie virtuele replica van het object, kan dit gedrag eerder worden gevalideerd door de klant en haar stakeholders en worden grote faalkosten vermeden.

Deel dit nieuwsbericht