TrafficSense

De Westerscheldetunnel verbindt Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen met elkaar en is eigendom van N.V. Westerscheldetunnel. De tunnel is ongeveer. 6,6 km lang en heeft 2 buizen met 2 rijstroken met een maximumsnelheid van 100 km/h. De tunnel is van groot belang in de verbinding tussen Vlissingen en Antwerpen. Soltegro heeft een TrafficSense ontwikkeld en daarmee een proef gedaan in de Westerscheldetunnel.

Aanpak
Naar aanleiding van klachten van de verkeersleider met betrekking tot de juistheid van de bestaande detectiesystemen voor snelheidsovertredingen, analyseerden we de bestaande systemen en bestudeerden verschillende alternatieve oplossingen. We hebben eisen opgesteld voor dit systeem en onderzochten diverse technologische oplossingen. Wij concludeerden dat een systeem met infrarood waarschijnlijk de beste meetresultaten en het minste valse alarmen zou geven.

We hebben de oplossing ontwikkeld op basis van een SCRUM aanpak. In de tussentijd zijn wij op zoek gegaan naar pilot-locatie dat de Westerscheldetunnel werd. Na grondig testen van het systeem in een simulatie-omgeving, hebben we het systeem in de tunnel geinstalleerd. De pilot heeft meer dan 6 maanden gedraaid. De gegevens zijn grondig bestudeerd en geanalyseerd.

Resultaat
Tijdens de pilot periode functioneerde het systeem zeer goed en zonder enige verstoringen in de werking. De detectie resultaten waren zeer nauwkeurig en overtroffen de resultaten van de huidige systemen. Verkeersleiders waren zeer positief over de resultaten en de bruikbaarheid van het systeem. Na de pilot hebben we het systeem beschikbaar gemaakt voor commercieel gebruik. Naast de mogelijkheid om snelheidsverschillen te bepalen, kan het systeem snelheid bepalen en gevaarlijke goederen detecteren. Aangezien het systeem goed in staat is stromen verkeer te analyseren kan het ook worden gebruikt om files te voorspellen en kan het de verkeersleider helpen om eerder te handelen wat de verkeersveiligheid en beschikbaarheid verhoogt.

Expertise
Software engineering, hardware engineering, system integration, simulation, testing, project management.