AIS hoogspanningsstations

Voor TenneT ontwikkelt Soltegro een proof-of-concept om op een innovatieve wijze een veld te vervangen.

TenneT- de toonaangevende Europese netbeheerder- gaat de komende 10 jaar meer dan 100 hoogspanningsstations vervangen. Dit veldvervangingsprogramma is nodig om de betrouwbaarheid en continuïteit van de energievoorziening te waarborgen voor ongeveer 42 miljoen mensen. Soltegro vormt samen met Croonwolter&dros en Mobilis het ontwerpteam om te komen tot een innovatief modulair systeem voor TenneT.

Om deze uitdagende deadline te halen wil TenneT zijn veldvervangingsproces verbeteren. Dat betekent sneller, goedkoper en veiliger. Met ons concept hebben we een universele oplossing (veldsteek) ontworpen waarin alle componenten aanwezig zijn die nodig zijn voor de volledige veldvervanging van een station.

Foto: https://www.croonwolterendros.nl/

In deze veldsteek staan hoogspanningscomponenten samen gegroepeerd op een skid (installatie op een frame). Deze skids kunnen snel en veilig uitgewisseld worden. Bij storingen of defecten wordt een skid in z’n geheel gewisseld, waarna het veld weer snel in bedrijf kan. De storing of het defect wordt dan in een gecontroleerde omgeving verholpen. Hierdoor zijn storingen snel en veilig te verhelpen, zonder dat de beschikbaarheid van het hoogspanningsstation hieronder lijdt.

Door het universele ontwerp is het ook gemakkelijk her te gebruiken op andere stations of voor stationsuitbreiding, zonder eerst een uitgebreid ontwerpproces op te starten.

Door middel van twee projecten op station Hengelo (HGLW 110kV) en Nederweert (NEDW 150kV) wordt aangetoond dat deze methode werkt en aan de wensen en eisen van het PoC project voldoet.

Technisch management

Naast technisch management geven wij ook invulling aan diverse disciplines voor de realisatie van dit project.
Door Primair, Secundair en Tertiair ontwerp in goede banen te leiden komen we tot een integraal sterk ontwerp binnen dit innovatieve en uitdagende project op om hoogspanningsstations binnen zeer korte tijd te vervangen.
Zo wordt stationsombouw van bouw tot exploitatie significant verbeterd en wordt ons energienet klaargestoomd voor de Energietransitie.

Hoogspanning_TenneT

Foto: https://tennet.eu

PROJECTLEDEN

De volgende Soltegro collega’s zijn betrokken bij dit project.

Jasper Borreman
LD Engineer Primair

“In mijn rol als lead engineer primair ben ik vooral bezig met het ontwerpen en verbeteren van de skids en alles wat daarbij hoort. Het is een compleet nieuw ontwerp, zonder bestaande standaarden waar we rekening mee hoeven te houden. We ontwerpen dus echt een innovatieve oplossing. Het is niet alleen nieuw, maar ook technisch uitdagend en complex.
Zo’n groot maatschappelijk relevant project maakt het heel gaaf om voor te werken. Hiermee zijn we bezig om de energietransitie ook technisch mogelijk te maken.”

Lees ook het blog over de geslaagde trekproef van de skids, een belangrijke mijlpaal in het project.

David Havenaar
Business Development Manager Energy

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening of dit project? Wij gaan het gesprek graag aan! Neem vrijblijvend contact op met onze business development manager energy David Havenaar om de mogelijkheden te verkennen.