Scroll Top

ORBIT Trein Applicatie

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. Samen met vervoerders zet ProRail zich 24/7 in om reizigers en goederen veilig en op tijd op hun bestemming te laten komen.

Om het spoor nog veiliger te maken heeft de spoorsector zichzelf ten doel gesteld het aantal rood sein-passages te verminderen. Eén van de maatregelen hiervoor is ORBIT. ORBIT is een nieuw waarschuwingssysteem dat op basis van rijweg-instelinformatie en actuele positie informatie de machinist van een trein waarschuwt wanneer met (te) hoge snelheid op een stop tonend sein (STS) wordt afgereden. Soltegro heeft samen met Ordina de ORBIT Trein Applicatie gemaakt. Deze applicatie is het onderdeel van het ORBIT systeem dat als embedded systeem in de trein wordt geplaatst. De applicatie krijgt de positie van een sein en kan dan op basis van snelheid en GPS positie van de trein de machinist waarschuwen voor een dreigende rood sein-passage.

Het project is uitgevoerd met een SCRUM aanpak. Samen met ProRail zijn de initiële user stories opgesteld gebaseerd op de oorspronkelijke eisen. Tijdens het project is de backlog continue bijgewerkt zodat ook nieuwe features meegenomen konden worden. Elke sprint (van drie weken) resulteerde in een werkend systeem op de prototype hardware die door ProRail werd aangeboden. De uitgevoerde testen van een sprint werden getraceerd naar de eisen zodat op elk moment inzichtelijk is tot in hoeverre de vereiste functionaliteit is gerealiseerd. Een vast onderdeel van elke sprint is het uitvoeren van een performance- en duurtest om zo ook de niet-functionele eisen te kunnen aantonen.

Het ontwikkelen van de ORBIT Trein Applicatie diende plaats te vinden op prototype hardware. Het ontwerp moest dus extra rekening houden met het feit dat de onderliggende hardware zal veranderen.

De concrete werkzaamheden omvatten o.a.:

  • Product owner ondersteunen met het maken van user stories.
  • Ontwerp van de applicatie.
  • Implementatie van de applicatie met behulp van Java 8.
  • Testen van de gerealiseerde features.
  • Ondersteunen bij transitie naar de software beheerpartij.

Soltegro heeft voor de spoorsector een ORBIT Trein Applicatie gemaakt gericht op het verminderen van het aantal rood sein-passages. Als een van de belangrijke spelers in de spoorsector heeft ProRail de ontwikkeling van de applicatie en het uiteindelijke resultaat als zeer goed gewaardeerd. De applicatie is opgeleverd aan de software beheerpartij die de applicatie op de definitieve hardware zal zetten.

PROJECTLEDEN

De volgende Soltegro collega’s zijn betrokken bij dit project.

Menno Lodder
Softwarearchitect

Sjors Both
Business Development Manager

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening of dit project? Wij gaan het gesprek graag aan! Neem vrijblijvend contact op met onze Business Development Manager Sjors Both om de mogelijkheden te verkennen.