Trafficsense

Trafficsense is een geavanceerd detectiesysteem dat een gedetailleerd overzicht van het verkeer in een tunnel maakt.
De operator wordt gefaciliteerd bij het monitoren van de verkeersintensiteit, verkeersgedrag en verkeerssituaties, waardoor het de veiligheid in tunnels verhoogt.

Hoge betrouwbaarheid
Valse alarmen hebben een negatieve invloed op de waakzaamheid van de operator. Gemiddeld missen de huidige verkeersdetectiesystemen vijf van elke honderd passagiersvoertuigen. Dit ondermijnt niet alleen de betrouwbaarheid, maar leidt ook tot veel valse alarmen. Dit is gevaarlijk, want na enkele valse alarmen zal elke operator de aandacht verliezen. En dat is wanneer een kritieke situatie kan veranderen in een ramp.

Trafficsense identificeert voertuigen één voor één. Een belangrijke ontwikkeling ten opzichte van de huidige systemen. Sommige conventionele systemen kunnen geen onderscheid maken tussen twee voertuigen met vergelijkbare parameters. TrafficSense kan dat wel; elk voertuig wordt individueel geïdentificeerd.

Trafficsense herkent transporten met gevaarlijke goederen. Het identificeert de klassen – giftig, ontvlambaar, corrosief, enz. – en legt zijn positie vast en volgt elke beweging. Het biedt de operator elk detail op elk gewenst moment, zodat maximale veiligheid wordt gewaarborgd.

In de praktijk
Trafficsense is getest in simulaties en in de praktijk in de Westerscheldetunnel. De laatste praktijktest duurde enkele maanden. Ruim 15.000 voertuigen gingen elke dag door de tunnel. De resultaten waren uitstekend: 99,9% van de passerende voertuigen werden geïdentificeerd.

Multi-functioneel
Met een paar aanpassingen biedt Trafficsense elke functie wat een verkeersmanagementsysteem vereist: sectie controle, snelheidscontrole, automatische tolheffing en dynamisch verkeersmanagement. Het is niet nodig om afzonderlijke systemen te installeren en te onderhouden. Hierdoor wordt elk ander systeem overbodig.