Digitale Tweeling

VIRTUEEL ONTWERP

Door middel van het maken van een virtueel ontwerp, biedt Soltegro de mogelijkheid om de functionaliteit van een ontwerp te toetsen. Door simulaties te draaien en te kunnen trainen in een virtuele omgeving, ontstaat er een reëel beeld van wat men in de praktijk kan verwachten. Gegevens uit het door Model Based Systems Engineering ontstane ontwerp worden samengevoegd met data verkregen uit het BIM (Building Information Modelling) model. Beiden worden gekoppeld aan een game engine, die zorgt voor de visuele output naar de virtuele wereld. Deze uitvoer kan geschieden naar beeldscherm, Virtual Reality (VR-headset), Augmented Reality (smartphone of tablet met camera) of naar Mixed Reality (bijvoorbeeld Hololens).

DIGITAL TWIN

Een digitale tweeling wordt vaak verward met een mooie virtuele 3D-omgeving. Echter, een echte digitale tweeling is meer dan een plaatje. Voorafgaand aan de realisatie biedt de virtuele tweeling bijvoorbeeld mogelijkheid om het functioneel gedrag van het systeem te valideren en met toekomstige gebruikers het systeem te beoordelen op bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Fysieke eigenschappen, operationele processen, data en applicaties worden in een integrale virtuele omgeving getoond en gebruikt. Onze modelgebaseerde ontwerpaanpak zorgt ervoor dat de digital twin aantoonbaar voldoet aan alle eisen die de opdrachtgever aan het daadwerkelijk te realiseren systeem stelt.

Lees meer over hoe wij de digitale tweeling een belangrijke rol laten spelen in de verschillende fases van een project.

GAME ENGINE

Voor het interactief virtualiseren van omgevingen maken we gebruik van een game engine. Deze zorgt ervoor dat de gevirtualiseerde wereld interactief gepresenteerd wordt in 3D. Met een real time 360˚ beeld kan er door een tunnel gereden worden, waarbij er interactie plaats vindt met alle elementen in beeld. Deze manier van werken is niet alleen uitermate geschikt om te testen, maar ook om te trainen. Onverwachte situaties worden gesimuleerd, waarop door diverse hulpdiensten getraind kan worden.