Camera Assessor

Hangen de CCTV-camera’s wel op de juiste positie? Zijn de omstandigheden goed om betrouwbare opnames te maken? Voldoet alles aan de wetgeving? Op basis van technische tekeningen én het 3D BIM-model worden de locaties van de CCTV-camera’s vastgesteld. In de praktijk blijkt dat wat de camera’s exact registreren pas wordt vastgesteld nadat de camera’s daadwerkelijk geïnstalleerd zijn in het object. Dan blijkt regelmatig dat sommige posities niet goed zijn. Dat er bijvoorbeeld te weinig of juist te veel camera’s hangen om alles goed te registreren. Met alle gevolgen van dien. Er moeten extra kosten gemaakt worden voor het verplaatsen en opnieuw installeren. Maar hierdoor loopt het project ook onnodige vertraging op.  Met de Camera Assessor van Soltegro toetst u – tijdens het ontwerp – al de cameraposities.

VIRTUEEL model

Het 3D BIM-model wordt inclusief de voorgestelde cameraposities in het virtuele model geïmporteerd. In het virtuele model van de Camera Assessor worden de beelden die de camera’s opnemen gesimuleerd.

TOETSEN

Met de Camera Assessor kan in het virtuele model de posities en presets van de camera’s gewijzigd worden zodat inzichtelijk wordt wat de camera’s registreren bij opschakelen van bepaalde presets. De applicatie bevat verschillende methoden om

 • het overlap inzichtelijk te maken;
 • de zichtafstand te bepalen;
 • beeldpercentages te meten.

Hiermee wordt het cameraplan meetbaar en worden de eisen effectief geverifieerd en gevalideerd.

In Camera Assessor wordt voor iedere camera de juiste positie en bijbehorende presets bepaald. Als er wijzigingen worden doorgevoerd, kunnen de aangepaste locaties en presets uit het model geëxporteerd worden en opnieuw ingeladen in het 3D BIM-model zodat tijdens de bouw de camera’s op exact die locaties geplaatst worden.

De cameraposities worden vooraf in het ontwerp getoetst en gevalideerd. Posities worden eventueel bijgesteld, waardoor camera’s in één keer juist geïnstalleerd worden. Hierdoor worden faalkosten gereduceerd.

functionaliteiten:
 • Elk 3D BIM-model kan in Camera Assessor worden ingeladen om het geprojecteerde cameraplan te simuleren.
 • De camera’s in het 3D BIM-model worden door de Camera Assessor herkend en zijn real-time te bekijken en de camerastanden (PTZ) te bedienen.
 • De werkelijke specificaties van de camera’s zijn te simuleren; o.a. de beeldverhouding, gezichtsveld en maximale zoomwaarden kunnen per camera geconfigureerd worden.
 • Per camera kunnen er camera-presets gedefinieerd worden, zodat verschillende camerastanden (PTZ) met een muisklik te bekijken zijn.
 • In de 3D-omgeving kunnen objecten als rotakin geplaatst worden om de beeldkwaliteit te toetsen en auto’s om overlap te toetsen.
 • Als blijkt dat er meer camera’s nodig zijn dan vooraf geprojecteerd, worden in de Camera Assessor camera’s aangemaakt en geconfigureerd.
 • Verschillende meetmiddelen helpen de gebruiker bij het opstellen van een goed cameraplan;
  • Een liniaal dat de beeldpercentages aangeeft zodat waarnemenherkennen en identificeren aangetoond kan worden.
  • Verschillende meetmiddelen om de afstand tussen camera’s en objecten te meten.
  • Kleurindicatie per camerazicht, zodat blinde hoeken inzichtelijk gemaakt worden.
 • Na het valideren van alle presets kan er een fotoboek gegenereerd worden; per camera-preset wordt er een afbeelding gegenereerd, die buiten de applicatie gebruikt kan worden in toetsingsdocumentatie.
 • Een cameracoördinatenoverzicht kan uitgedraaid worden, als teruglevering aan de BIM-modelleurs. Zo kan het gevalideerde cameraplan opgenomen worden in het gebruikte BIM-softwarepakket.
Meer informatie

Heeft u een project waar de Camera Assessor uitkomst kan bieden? Neem contact op met Franc Fouchier via ff@soltegro.nl of bel 010 – 202 26 60 om de mogelijkheden te bespreken of voor een vrijblijvende demo.