Virtueel ontwerpen

Virtueel ontwerpen

Virtual Reality (VR) en Artificial Intelligence geeft veel toepassingen een intensere beleving. Het vergemakkelijkt de communicatie en je bent in staat om in een keer veel meer mensen te bereiken met hetzelfde beeld.

Verificatie & Validatie

Deze ontwikkelingen en technieken zijn ook waardevol in onze markten en nemen wij VR op in onze verificatie en validatie processen en bij het opleiden en trainen. Door 3D – Building Information Modeling (BIM) modellen te koppelen aan het logische integrale ontwerp van technische installaties worden scenario’s geïnitieerd en meebeleeft.

In de ontwerpfase kunnen we, voorafgaand aan de (vaak onomkeerbare) realisatie, valideren of:

  • Het geheel aan installaties op de juiste plaats worden geïnstalleerd - zit apparatuur elkaar niet in de weg? Hebben camera’s vrij zicht, kan vervanging van installaties goed worden uitgevoerd (transportwegen versus afmetingen van apparatuur e.d.)? etcetera;
  • Het gedrag van deze installaties voldoet aan de verwachting van iedere betrokken stakeholder. (voldoen voorgeschreven processen aan de verwachting op gebied van voortgang, timing, onderlinge beïnvloeding niet alleen bij happy maar ook bij unhappy flows;
  • Vlucht en aanvalsplannen voldoen aan de verwachtingen van alle stakeholders;
  • Virtueel valideren reduceert in de ontwerpfase het aantal onverwachte issues in de volgende projectfases, wat een significante reductie geeft van de faalkosten omdat deze defecten, die zich mogelijk anders pas na de bouwactiviteiten openbaren, al in de ontwerpfase gecorrigeerd kunnen worden.
  • In de realisatiefase wordt virtueel testen ingezet bij het verifiëren van de bedienings- en besturings-systemen. Door de gebouwde besturingsprogrammatuur te koppelen aan de 3D-BIM modellen en de bedieningslaag kunnen de (bedien)processen worden geverifieerd voordat de civiele constructie gereed is en de apparatuur in het veld is gemonteerd. Virtueel verifiëren en valideren is echter geen vervanging van inbedrijfstellings- en veldtesten, het is ter voorbereiding op.

Opleiden & trainen

Omdat het project is gevisualiseerd in een VR-omgeving en het gedrag met Artificial Intelligence is gesimuleerd, is de volgende stap om het door te zetten naar opleiden en trainen eigenlijk al gemaakt. Met de omgeving kunnen alle partijen, elk vanuit hun eigen visie opleiden, trainen en oefenen. Dit kan samen maar ook los van elkaar en op elk moment en willekeurige locatie. Door gebruik te maken van de reeds breed toegepaste 3D-modellen en deze te koppelen aan de standaard integrale ontwerpmethodiek van Soltegro zijn de meerkosten, zeker als dit wordt doorgezet naar het opleiden en trainen beperkt, omdat veel ontwikkelwerkzaamheden worden hergebruikt. De faalkosten worden gereduceerd en bij een volledige integratie in het verificatie en validatieproces zijn er besparing in de doorlooptijd van de (integrale)veldtesten (SIT, ISIT) en het verkrijgen van de openstellings-vergunning te realiseren.

Wij zien de inzet van Serious games, Virtual Reality en Artificial Intelligence als een verdere professionalisering van het “toetsproces”. Opdrachtgevers en stakeholders zijn en voelen zich direct vanaf het begin van het project betrokken. Door de visualisatie is de toegankelijkheid zeer hoog, de beleving groot en de communicatie laagdrempelig. Iedereen weet in een vroeg stadium dat het functioneel werkt en hoe het eruit komt te zien.

De volgende stap is het direct vanuit de gevalideerde VR-omgevingen genereren van de besturingssoftware. Hierdoor worden eigen interpretaties, bij het omzetten van het in de VR-omgeving gemodelleerde gedrag naar de besturingssoftware, voorkomen en de kans op fouten verder gereduceerd.

Soltegro heeft dit ontwikkeld zodat wij onze aanpak gericht op een “zero defects” oplevering, waarin al uw eisen en wensen zijn gerealiseerd en beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid centraal staan nog transparanter kunnen waarmaken.

Grafische weergave Virtueel Ontwerpen

 

Demo

 

In de media

Virtual reality. Augmented reality. Innovatie. Praktische toepassingen. Het zijn de kernwoorden die helemaal passen bij de realiteit van vandaag de dag. Ook in de bouw. Of misschien juíst wel in de bouw, omdat de nieuwe ontwikkelingen enorm helpen bij het beoordelen van verschillende scenario’s nog voordat er maar een schop in de grond is gegaan.

Lees het artikel over Virtueel Ontwerpen, een nieuwe standaard? in Otar (juni 2017) >>

Meer informatie:
Wilt u meer informatie over het nut van virtueel ontwerpen? Neem contact op via info@soltegro.nl of bel 010 - 202 26 60.