Scroll Top

Collega Daeny enthousiast over Soltegro als partner van YER Talent Development Programme Energietechniek

Daeny

Steeds meer klanten uit de energiemarkt weten Soltegro te vinden voor de integrale aanpak van engineering en automatisering van hoog- midden- en laagspanning energiesystemen. Om continu voldoende goed opgeleid personeel te hebben is Soltegro vorig jaar gestart als partner van het YER Talent Development Programme Energietechniek.

Daeny, vorig jaar bent jij gestart met het YER Talent Development Programme Energietechniek. Kan je vertellen hoe je met het programma in aanraking bent gekomen?
“Na mijn studie werktuigbouwkunde aan de TU Delft heb ik gewerkt bij BAM als werkvoorbereider. Leuk werk, maar ik miste maatschappelijk relevant werk en ging op zoek of ik mijn interesse in techniek, duurzaamheid en de energietransitie zou kunnen combineren. Aangezien ik alleen een bachelor had, realiseerde ik mij al snel dat ik nog niet over de juiste papieren beschikte en dat ik waarschijnlijk een aanvullende opleiding moest volgen. Naast de theorie wilde ik ook wel graag in de praktijk aan de slag, mezelf nuttig maken. Toen kwam ik het YER Talent Development Programma Energietechniek tegen, waar werken en leren allebei aan bod komen. Voor mij een ideale combinatie.

Je bent met meerdere studenten gestart aan het programma. Jullie worden geplaatst bij diverse bedrijven. Jij als enige bij Soltegro. Hoe heb je dat ervaren?
Ik ben inderdaad alleen bij Soltegro gestart. Tuurlijk is dat spannend, want alles is nieuw. De manier waarop ik werd ontvangen voelde goed. Het was direct duidelijk wie mijn coach werd om mij vakinhoudelijk te helpen. Daarnaast kreeg ik ook een buddy voor interne Soltegro aangelegenheden.

Op naar de inhoud. Hoe bevalt het werk? En de combinatie van werken en leren?
“Ik ben direct als primair engineer gestart en betrokken bij projecten. Uiteraard met mijn coach erbij als supervisor, maar ik word wel direct van A tot Z betrokken bij het project. Dat maakt het leuk en uitdagend en voelt het dus ook niet alsof je een stagiair bent die de simpele klusjes uitvoert. Ik merk dat Soltegro het echt belangrijk vindt.

Het project begint altijd met het inventariseren van de eisen&wensen van de klant, het analyseren van documentatie van de bestaande situatie, en een nulmeting. Hieruit volgt een probleemanalyse rapport (PAR). Al deze informatie wordt gedeeld met onze partner waar verder wordt ontworpen en ingetekend. Ik zorg ervoor dat alles goed wordt afgestemd en overleg dan ook veel tussen de klant en onze partner zodat we een goed definitief ontwerp realiseren.

Ik vind het uitdagend om te kijken waar we in het proces kunnen versnellen zonder kwaliteit te verliezen. Digitalisering speelt hierin een grote rol. Tijdens de eerdergenoemde nulmeting op projectlocatie maken we gebruik van 3D-scans en leveren we het ontwerp vaak ook als 3D model op. Zo heb je naast de 2D tekeningen ook altijd een 3D zicht. Zeker voor monteurs is dit een waardevolle aanvulling.

De theorie die ik krijg op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) geeft een goede basis. Het aantal uren dat ik naast mijn werk aan mijn studie besteed valt mee. Het feit dat je al werkt in de branche maakt het makkelijker om de theorie te vertalen naar de praktijk.

Wat vind je van Soltegro als opdrachtgever? 
“Daeny lacht,; “Tja echt vergelijken kan ik natuurlijk niet, maar ik krijg redelijk veel vrijheid in mijn werkzaamheden. Dat voelt fijn en geeft vertrouwen, waardoor ik ook de ruimte voel om op zoek te gaan naar creatieve oplossingen. En wat ik al eerder aangaf is de coach/ buddy constructie heel fijn. Dat zorgt voor een zachte landing in het bedrijf en dat je qua werk niet gaat zwemmen.”

Je bent nu bijna 10 maanden aan de slag. Voldoet het aan je verwachtingen en is er nog iets wat jij wil zeggen tegen eventueel geïnteresseerden?
Wat dat betreft vliegt de tijd en voldoet het vooralsnog aan mijn verwachtingen. De start is natuurlijk echt spannend, want je hebt een bepaald beeld van iets en het is maar hopen dat het uitkomt. Voordat je hieraan begint moet je wel echt goed nadenken of deze constructie iets voor jou is en bij je past. Je legt je namelijk wel voor langere tijd vast aan YER én aan je opdrachtgever. Dat is ook logisch, want zij investeren fors in jou door middel van alle cursussen die je via YER gaat doen.

Wat ik in het begin ook aangaf, ik wil graag zelf echt iets aan de energietransitie doen. De maatschappelijke opgave is zo groot en er moet nu echt iets gebeuren. Het uitbreiden en vernieuwen van het energienet is een belangrijke schakel hierin. En dat doe ik nu met dit werk. Zonder onze ontwerpen en engineering kunnen er geen uitbreidingen of vernieuwingen op het net gerealiseerd worden. Dat is ook wel de boodschap die ik aan anderen over wil brengen. Mocht je zoekende zijn en echt iets willen bijdragen aan deze maatschappelijke opgave, check het programma bij YER of als je al wel een achtergrond hebt in de energietechniek, kom eens praten bij Soltegro!

Khalil El Bakari, Business Unit Manager. Energy: “Vanuit Soltegro zijn wij heel tevreden over het programma en de samenwerking met YER. De technische leertrajecten en de aandacht voor persoonlijke ontwikkeling door training in soft en business skills vullen elkaar goed aan. Op basis van het gebleken succes breiden wij de samenwerking met YER dan ook uit. Dit jaar komen er naast Daeny nog twee deelnemers van het programma ons team versterken.”